Precis som i många andra länder krävs det rejäla ansträngningar för att bevara de äldre delarna av den inhemska kulturen, och för oss i Sverige handlar det mycket om bondekulturen.
Tuff verklighet för dagens mjölkbönder
Nästan hela vårt avlånga land bygger på en bondekultur som fortfarande är väldigt viktig för många. Olika typer av bönder förser både sig själva och oss andra med mjölkprodukter och spannmål, och mycket av vår kost är baserad på just de här råvarorna. De svenska mjölkböndernas kor och får håller även vårt landskap öppet när de betar, vilket innebär att många växtarter sprids och håller sig starka eftersom ängarna inte blir igenväxta. Dock har traditionella mjölkbönder fått det mer och mer tufft genom åren då deras förutsättningar förändras, bland annat i form av det industriella jordbruket och mindre ersättning för mjölken. Ekologiska produkter är idag något som också blir mer och mer efterfrågat av konsumenterna, men det är ett stort och dyrt jobb att ställa om sin befintliga produktion till en ekologisk, vilket också har gjort läget tufft för många bönder. Det som behövs är att lyssna på bönderna och ge dem de ekonomiska förutsättningarna att fortsätta hålla kor och får. Mjölkutrustning, starka och effektiva fårstängsel, skälig ersättning för mjölk och andra nödvändiga detaljer är alla faktorer som är avgörande för dagens bönder och deras fortsatta verksamhet.
Lär dig mer om bondelivet och traditionella fårraser
Många bönder som håller får väljer att ha äldre raser som också behöver värnas om för att de inte ska försvinna, vilket gör att bönderna själva också gör mycket för att behålla äldre traditioner. Mycket av äldre svensk kultur upprätthålls i till exempel byföreningar runt om i landet men även i traditioner som många av oss kanske inte tänker på, som majbålet, midsommarafton och även jul. Därför är det viktigt att vi inte glömmer bort den levande kulturen som är en del av vår nutid, även om den bygger på äldre traditioner, och stöttar vi våra bönder har vi kommit en bra bit på vägen. Funderar du själv på att skaffa får eller andra mindre bondgårdsdjur kan du med fördel välja traditionella raser som behöver värnas om, så har du också dragit ditt strå till stacken. Bor du i närheten av en bondgård? Varför inte höra av dig till dem, se om du kan få komma på besök och lära dig mer om vad det innebär att vara bonde idag? Kanske finns det mer du kan göra för att stötta.