Yrkeskompetensbevis

YKB är en förkortning för Yrkeskompetensbevis, och är från januari 2008 lag på att de som kör tyngre fordon ska genomgå för att visa att man har den kompetens som krävs för att köra i yrkestrafik. Med en bransch som ständigt utvecklas och går framåt med ändrade regler, har man tillfört YKB för att få en bättre trafiksäkerhet för alla inblandade. Med utbildningen höjs samtidigt yrkesförares kompetens och yrketsstatus.

YKB trafikskola
På en YKB trafikskola kan man genomgå en grundläggande utbildning som ligger på 140/280 timmar, och avslutas med ett prov. Därefter får man ett intyg som gäller i 5 år. För att fortsätta vara uppdaterad med gamla och nya regler behöver man förnya intyget vart 5 år med en ny fortbildning som består av 5 stycken delkurser som är på 7 timmar vardera. Inget nytt prov efter delkurserna krävs.

Företagsanpassad
En YKB utbildning kan genomgås för privatpersoner med STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund), eller anpassat för företag. Var utbildningen ska hålla till kan för företag variera. Möjligheten finns att hålla till på trafikskolans egna lokaler eller på ett annat ställe. Kursen kan även hållas på helger. Med ett samarbete med trafikskolan kan företag få till den uppläggningsplan som passar dem. Vid avslutad utbildning ordnar trafikskolan att samtliga intyg lämnas in till trafikverket och chaufförerna får hem sina intyg utan krångel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *